Cursussen en Workshops


Oct, 6th

Thailand zomer 2016

Geschreven door Sharonna met 13 commentaren

Deze zomer vertrok ik weer naar mijn favoriete en geliefde vakantieland Thailand. Ik kom er regelmatig en altijd voor langere tijd sinds 2002. Ik heb hier veel mogen leren en ervaren. Het blijft trekken omdat Thailand een goedkoop en makkelijk land is om (als vrouw alleen) rond te reizen en ik altijd helemaal herladen terugkom. Het eten is hier zo lekker, de tropische natuur zo aanwezig en de massages die ik ontvang ontspannen en herstellen mijn lichaam. 2 jaar geleden was ik hier de laatste keer. Dat was na een zware periode in het jaar dat mijn moeder overleed. Ook dit keer is het fijn om even helemaal afstand te nemen en tot mezelf te komen na een seizoen hard werken en het beeindigen van een intense relatie. 9 weken is een heerlijke lange tijd om te reflecteren, tot rust te komen, me te laten inspireren en voor te bereiden op een nieuw seizoen!

Na mijn aankomst in Bangkok kan ik 2 nachten bijkomen in een fijn hotel met zwembad op het dak. Even acclimatiseren, proeven van alles en een aantal massages genieten ahhhh geen slecht begin. Daarna vertrek ik met de nachttrein naar het zuiden. De trein is een mooie en comfortabele manier om tussen de lokale mensen te zijn en het landschap voorbij te zien gaan. Er wordt een bed voor je uitgeklapt en opgemaakt zodat je zelfs wat kunt slapen. Ik ga naar Chaiya voor een stilte meditatieretreat.

De allereerste keer dat ik in Thailand was ben ik aan het einde van een half jaar reizen voor het eerst naar Suan Mokkh International Buddhist Meditation Retreat Centre gegaan. Heel bijzonder vond ik het en nu na de zoveelste keer (10+) vind ik het nog steeds zo bijzonder. Ik ga telkens terug om te blijven oefenen met mediteren, mijn mind te blijven trainen. 12 dagen verblijf je daar, je krijgt een kamer in een dorm met de andere vrouwen. Het verblijf is heel basic, het programma is van 4 uur in de ochtend tot 9 uur 'savonds. Een goed opgezet programma met authentieke buddhistische lessen, 2 vegetarische maaltijden per dag en elke ochtend 2 uur yoga. Je omgeeft je in een prachtig gebied en er zijn hotsprings om het lichaam te laten rusten. Na 12 dagen was ik weer helemaal kalm, schoon en helder. Helemaal gedetoxt, flexibel en verbonden met mezelf en de natuur. Ik heb daar genoten van de tijd, ookal zijn de dagen lang en is het vele mediteren en zitten pittig. Omdat ik er al zo vaak ben geweest, weet ik de ervaringen tijdens en na de retreat. Nowhere to go, nothing to do, surrender and enjoy while it lasts...

Het was een heerlijk begin van mijn reis, de yogalessen waren een cadeautje, het eten supergezond. Ik heb me in die dagen verwonderd over de natuur en haar dieren zo dichtbij. Ik heb apen gezien, een slangetje, een schorpioen, leguanen en vele vlinders. Natuurlijk ook mieren, muggen en spinnen, that's all in the game. Ik zou graag de volgende keer geinteresseerden willen meenemen om anderen ook zo'n authentieke Thailand ervaring te geven. Ik heb al een idee in mijn hoofd voor een ultieme retreat en resort vakantie van 3 of 4 weken!

Na de retreat vertrek ik naar het eiland, een halve dag reizen met bus, boot en vervolgens taxi naar de bungalow. Ik ga graag naar zen bungalow in Sritanu op Koh Phagan. Ik kom onaangekondigd aan en altijd is er net een laatste bungalow voor mij beschikbaar, heerlijk dat gevoel van; 'er wordt voor me gezorgd!' De bungalow is basic maar na het slapen in de retreat zijn we niet zo moeilijk en is alles luxe! Mijn nieuwe tijdelijke huis heeft een fijne veranda met hangmat, ligt 4 meter van het water, is omgeven met struiken en geurige bloemen. Het strand, het witte licht, de frisse lucht, het warme zoute water, de kleurrijke zonsondergangen, de zwoele natuurgeluiden van de zee, de vogels en de insecten, de tropische vruchten en de ontspannen mensen maken het hier een waar paradijs.

Omdat ik 5 weken op het eiland blijf ga ik op zoek naar een huis met keuken om te huren voor een maand. Op mn scooter verken ik de omgeving en spreek verschillende Thaise mensen aan die mij hun huisjes laten zien. Na een aantal dagen vind ik dan de woning waarin ik een maand zal vertoeven. Ik voel me er gelukkig, een klein mooi houten huisje aan het strand op een heel rustig plekje. Ik huur het huisje bij een oud Thai's vrouwtje die, ookal loopt ze erg krom, nog alles zelf doet en helemaal zelfstandig woont. Dagelijks zie ik met respect aan hoe zij de tuin onderhoudt, de vruchten uit de bomen haalt en haar routine doet met de verschillende werktuigen. Voordat ik vertrok had ik via een engelse vriend die op het eiland woont de tip gekregen over Gaia Yogashala. Een nieuwe yogaschool waar ik als vrijwilliger kan werken. Vanuit Nederland zocht ik contact en zo werd er afgesproken dat ik voor een maand zou komen helpen tijdens een YTTC (yoga teacher traing course). De deal is 3 ochtenden meehelpen in de keuken, koken voor de studenten en vrijwilligers, in ruil voor een maaltijd en het volgen van de yogalessen en workshops. Ik vind het een goede deal. Naast dat ik verbonden ben aan een gemeenschap van leuke mederezigers met dezelfde interesses kan ik mijn lol op en werken aan mijn eigen discipline. Ik volg dagelijks bij verschillende leraren yoga en dans lessen en mijn energie stijgt en stijgt. Ik ontmoet nieuwe en oude vrienden. Jonge mensen die rondreizen en zich ook verdiepen in yoga en meditatie op zoek naar heling en innerlijke rust. Mensen van mijn leeftijd met interessante levensstijlen. Ze zijn vrij om op exotische plekken te wonen omdat ze een manier gevonden hebben om genoeg geld te genereren om in hun levensonderhoud te kunnen blijven voorzien. Ik vermaak me op het eiland, er zijn mooie stranden om te verkennen, relaxte plekken om 'savonds naar de heledere sterren te staren, marktjes om rond te struinen en te proeven van het lekkere eten. Ik ga een of twee keer per week naar een kirtan & badhjan avond en geniet van het samen zingen. Ik besluit dat ik de rest van mijn leven me blijf verdiepen in muziek maken en zingen!

Ik besluit ook om te gaan vasten, het idee was er al en toen ik tegen een detoxkit aanliep van 7 dagen, plande ik de dag waarop ik zou beginnen. Vasten en detoxen in een omgeving waar zoveel mensen zich bezig houden met bewust en gezond leven is voor mij op dat moment ideaal. Een keer eerder heb ik in Thailand onder begeleiding een 7 dagen vast gedaan, alweer 6 jaar geleden. Thuis heb ik niet zolang geleden een 3 dagen sapkuur gedaan. Dit keer doe ik het alleen. De detoxkit bestaat uit verschillende capsules met kruiden, suplementen en probioticum. Bentoniet Klei, Psyllium husk vezels en een klisma dit alles om te darmen te helpen spoelen en je lichaam te ontgiften. 7 dagen eet ik niet, ik drink wel dagelijks een groente of fruit sap en bouillon. Op de 4e dag doe ik ook een leverspoeling om mijn galstenen te verwijderen. De vast maakt dat ik meer rust neem en in mijn hangmat lees ik mooie boeken. Dag 3 voel ik me duizelig, dag 4 na een nacht niet goed slapen verlies ik bijna de motivatie maar maak de 7 dagen toch af. Het gevoel van weer vrij zijn en te kunnen socializen, gezellig afspreken met vrienden in leuke restaurantjes is heerlijk. Maar zoiets gezonds doen voor mijn lichaam en geest vind ik een hele prestatie vooral ook omdat ik tijdens het vasten nog wel in de keuken ben blijven werken hahaha..

De tijd vliegt de laatste dagen op het eiland naderen. Ik heb een fotoshoot van me laten nemen door een jonge professionele fotograaf. We zijn naar drie verschillende lokaties gegaan. Over 2 maanden zal ik pas het resultaat zien, wat spannend!! Ik geniet van de momenten die ik nog heb, zwem in de zee, tracteer mezelf om de paar dagen op een fantastische massage. De massages zijn stevig, mijn favoriete masseuse kraakt mn nek, opent mn heupen, laat me elke spier in mn lichaam voelen en ontspannen. Ik kan het geluksgevoel met geen woorden omschrijven hoe het is als ik op de scooter over de strandwegen rij. Het gevoel van vrijheid, de ruimte die je ervaart door het zicht op de zee, de eilandjes in het water, het licht, de warme wind door mn haren. De honden die lui aan de kant van de weg liggen, de vlindertjes die achter elkaar aan fladderen, de adelaren die boven me in de lucht circuleren, de palmbomen en kleuren in het voorbijgaan. De medepasagiers met diezelfde big smile. Met tranen in mijn ogen laat ik me op de ochtend van mijn vertrek naar de boot rijden. Ik zit achterop de brommer bij mijn Thaise chauffeur, dezelfde man die me twee jaar geleden ook wegbracht. Hij weet het niet meer maar ik wel. Zachtjes huil ik en kijk dankbaar om me heen de laatste indrukken in me opnemend. Van binnen weet ik; dit was niet de eerste keer en zal niet de laatste keer zijn dat ik op Koh Pagnan ben.

Die dag vlieg ik naar Chiangmai. Een reis met boot, bus, vliegtuig en taxi. Onderweg klets ik met medepassagiers en heb gezelschap van een aantal studenten die ik heb ontmoet bij Gaia. Ik ga naar Kristy house een hostel in de oude stad. Ik ben daar eerder geweest het is centraal gelegen en heeft ruime kamers. De laatste week verhuis ik naar een ander hostel met een goed vegatarisch restaurant. Boven is een grote patio waar ik yoga kan doen en me kan terugtrekken met mijn boek zonder dat ik me opgesloten voel in een kamer. Na 5 weken op een eiland, altijd buiten zijn is een hotelkamer in de stad wel even wennen hoor. Toch vind ik al gauw een ritme. Ik haal een 10 ritten kaart bij een yogaschool. Ik volg er yoga en danslessen. Ik huur een fiets. Zo racete ik het eiland rond en zo fiets ik langzaam door de stad. Chiangmai is een magische stad met heel veel tempels. In elke straat vind je wel een grote of kleine indrukwekkende tempel. De tempels zijn heel kleurrijk met veel goud en bling bling. Dagelijks ga ik naar mijn favoriete kleine tempel om te mediteren. Op de straatmarktjes kan ik mn lol op met shoppen. Er is een dagelijkse nachtbazaar en ook op zaterdag en zondag is er straatmarkt op 2 verschillende lokaties. De straten zijn eindeloos gevuld met kraampjes leuke spulletjes, kunst, lekker eten en muzikanten. Heel intens vanwege de drukte maar met veel plezier struin ik op mijn slipper door de straten en kijk mijn ogen uit. 'Savonds lig ik moe en voldaan in mijn bedje. 14 jaar geleden kwam ik voor het eerst in Chiangmai met als doel de Thaise massage leren. Ik heb hier sindsdien bij nog 3 andere scholen cursussen gevolgd. Ook dit keer kijk ik naar een cursus maar een verkoudheid weerhoudt me ervan. Gelukkig leer je ook heel veel van massages ondergaan:) Ik heb de tijd om rustig aan mijn nieuwsbrief te werken. Heel binnenkort ben ik weer thuis. Ik kijk uit naar mijn eigen bed, mijn eigen huishouding en natuurlijk naar mijn katje Momi. Wat zullen we blij zijn weer herenigd te zijn!

Tevreden en dankbaar kijk ik terug op de zomer van 2016 in Thailand. Als ik me bedenk wat de drie belangrijkste en fijnste ervaringen van deze reis zijn, is het de mooie natuur om me heen, het tropische groen en de zee die me dicht bij mijn eigen natuur brengen. Mijn gezondheid, ik voel me gezond en sterk, nauw verbonden met mijn lichaam. En de steun en overvloed aan liefdevolle berichtjes van de mensen thuis, mijn vrienden en familie maken dat ik er naar uit kijk jullie weer te zien!

Lieve mensen ik kom weer naar huis cool

Heel veel liefsheart

 

 

 

13 commentaren

 1. Nel lageweg Says:
  August 28, 2016 at 09:06pm

  Mooi verhaal Sharonna,leuk om te lezen wat je allemaal hebt meegemaakt .
  Ik heb bewondering voor je hoor
 2. Eva Says:
  August 28, 2016 at 10:45pm

  Oh lieverd, heerlijk weer!!! Mooi geschreven. CU Soon..... Zoen
 3. veronique Says:
  August 29, 2016 at 07:32am

  wat heerlijk om jou reis verslag te lezen,fijn dat je het zo naar je zin weer hebt gehad,welkom thuis weer.xx
 4. Pamela Vos Says:
  August 29, 2016 at 09:31am

  Ik heb je maar 1 weekend (Horssen)ontmoet en meegemaakt als docent Sharonna en vind het ontzettend leuk om jouw reis-en yogaervaringen te lezen.
  Bedankt dat je dit hebt gedeeld.

Post a comment


U mocht de volgende HTML tags gebruiken: <a><br><strong><b><em><i><blockquote><pre><code><ul><ol><li><del>


CAPTCHA Image
Reload Image

Ontwikkeld door Slimbytes.nl